Eltűnnek a régi magyar nevek

Home/Otthon/Eltűnnek a régi magyar nevek

Eltűnnek a régi magyar nevek

Mihály, László, Sándor. Régen, még a rendszerváltást megelőző időkben naponta többször hallhattuk ezeket a neveket. Így szólították a munkatársakat, a tanárokat az iskolában, de még a gyerekeket is. Bár őket inkább Misinek, Lacinak és Sanyikának.

Ma már a Noel, a Brájen, vagy a Dominik messze megelőzi a népszerűségben a régi nagy múltú neveket. Az újszülöttek körében a három előbb említett név a 10 legnépszerűbb között van, míg az egykor népszerű Sándor, Mihály, vagy László lényegesen lejjebb szorult a listán.

De azért van még remény a Sándorok számára is. A nevnaplap.hu adatai szerint például a Sándor név mélyrepülése nagyjából 2010-ig tartott, azóta viszont, ha nem is vált igazán népszerűvé, de legalább nem csökkent a névadási gyakoriság, már ami az újszülötteket illeti. A teljes népességben azonban zuhanórepülésben vannak a Sándorok, míg 2004-ben még több mint 200.000 Sándor járta Magyarország utcáit, ma már számuk 160 ezer alá csökkent. És ennek nem a fő ok a  népességcsökkenés, hanem a Sándor név népszerűségének csökkenése.

Némileg biztató azonban, hogy a rendszerváltást követő nagy visszaesés után úgy tűnik a nagy múltú nevek ismét egyfajta népszerűségre, presztizsre tettek szert, és ha nem is széles körben, de egy szűkebb értelmiségi csoportban ismét divat lett a régi veretes nevek adása az újszülötteknek.

Ez pedig pozitív hír. A zömében angolszász divatnevek idegenül idegenül csengenek a magyar nyelven. Helye van ezeknek is, hiszen sok keresztnevünk nem magyar származású, de talán kár lenne veszni hagyni apáink és nagyapáink egykor népszerű neveit is.

Ne hagyjuk elveszni a Sándorokat, Mihályokat és Lászlókat!

By | 2020-07-20T13:52:36+00:00 július 24th, 2020|Otthon|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment