Karácsonyi kocsonya

Home/Otthon/Karácsonyi kocsonya

Karácsonyi kocsonya

Közeledik a karácsony és ilyenkor elérkezik a karácsonyi receptek időszaka is. A hazai karácsonyi menü egyik tradicionális eleme a kocsonya. Hagyományos ételről van szó, amit a fiatalok egyre kevésbé ismernek, ezért gondoltunk rá, hogy bemutatjuk a karácsonyi kocsonyakészítés (nem túl bonyolult) rejtelmeit. Kezdjünk is bele.

Az első dolog, hogy milyen húsokból készül a kocsonya. Nagyon fontos, hogy a csülök és a köröm elengedhetetlen alkotóeleme a kocsonyának, ugyanis ettől kocsonyásodik meg a kocsonya. Ezen kívül rakhatunk még hozzá kevés sertéscombot is.

Mindezeket rakjuk fel főni vízbe. Jól sózzuk meg, mert a hús felveszi a sót, és ha nincs elég só, ízetlen lesz az étel. Nagyjából annyi víz kell hozzá, hogy ellepje, és még egy kevés. Fontos, hogy főzés közben ne fedjük le, hadd párologjon el a víz, és közben sem szabad felönteni plusz vízzel a fövő húsokat. A vízhez adjunk hozzá még egy apróra vágott fej vöröshagymát és szemes borsot.

Fövés közben a keletkező habot szedjük le, hogy a lé minél tisztább maradjon. Ha a családban szeretik a csípős ízeket, rakhatunk bele csípős paprikát is.

Ha a húsok megfőttek szedjük ki őket egy-egy lapos tálba, majd szűrjük hozzá a levet is. Ezt követően rakjuk hideg helyre (hűtő, vagy hideg kamra), hogy a lé megdermedhessen.

Ha megdermedt, már tálalható is a karácsonyi kocsonya. Ízlés szerint meg lehet szórni őrölt pirospaprikával esetleg borssal.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

By | 2016-11-16T12:58:52+00:00 november 16th, 2016|Otthon|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment