Kilakoltatás és testi sértés

Home/Otthon/Kilakoltatás és testi sértés

Kilakoltatás és testi sértés

Lakás bérbeadása során igen komoly probléma lehet, ha a bérlő nem fizeti a bérlet díjat, de kiköltözni sem akar. Sajnos a magyar jog jelenleg inkább a bérlőt védi.

A jelenleg hatályos magyar jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a bérlő erőszakkal rakja ki bérlőjét. Erre nagyon figyeljünk oda, mert ha megpróbáljuk, még mi kerülhetünk problémás helyzetbe. Az erőszakos kilakoltatásnak könnyen lehet testi sértés a vége. Ha a bérlő ellenáll a kilakoltatásnak és megsérül, akkor ha nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenved, akkor az vétségnek számít, ám, ha nyolc napon túl gyógyuló sérülést, akkor az már bűntettnek minősül.

Nagyon fontos tehát, hogy ne kezdjünk bele erőszakos kitelepítésbe. A jog nem a mi oldalunkon áll!

Mit lehet akkor tenni? Mint a legtöbb esetben, úgy ilyenkor is a megelőzés a legfontosabb. Amikor az albérlővel tárgyalunk figyeljük meg a viselkedését. Igénytelen a ruházata, ápolatlan? A viselkedése agresszív, szavunkba vág, okoskodik. Ha a fellépése ilyen, akkor jó eséllyel később sem könnyű vele zöld ágra vergődni, inkább ne adjuk ki lakásunkat.

Érdeklődjünk az állása iránt, hogy hol dolgozik, esetleg ha van neki Facebook profilja keressünk rá. Sok minden leszűrhető ezekből az adatokból.

Minden esetben kössünk szerződést a bérlővel. Sajnos a magánokirat ez esetben nem sokat ér, a bérlőnek ilyenkor birtokvédelmi joga keletkezik, azaz nem fizetés esetén a kilakoltatás továbbra sem lesz egyszerű.

A legjobb megoldás, ha a szerződést közjegyző előtt kötjük meg, ez ugyanis közokiratnak minősül és így a kilakoltatás per nélkül megoldhat, de ennek is vannak szabályai, semmi esetre se folyamodjunk erőszakhoz ( lásd a testi sértésnél leírtakat.)

Alternatív megoldás lehet, ha a bérleményt egy ingatlankezelőn keresztül adjuk ki (ez nem keverendő össze a közös képviselővel!), így a problémás rész, így a díjak beszedése is az ingatlankezelőt terheli. Noha ez nyereségünket némileg csökkenti, de hosszú távon a nyugalom ennyit biztosan megér.

By | 2016-11-15T10:10:24+00:00 november 15th, 2016|Otthon|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment